Waarom kiezen voor zonnepanelen?

♦ Wat zijn zonnepanelen?

Een PV-systeem (= zonnepanelensysteem) is een installatie waarbij met behulp van één of meerdere zonnepanelen zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Deze systemen zijn genoemd naar het Engelse "photovoltaïcs" (P=Photo=licht, V=Voltaic=elektriciteit).

♦ Hoe werken zonnepanelen?

1. Het zonnepaneel zet zonlicht om naar elektrische energie.
2. De omvormer zet de gelijkstroom om in (220V) wisselstroom.
3. De opgewekte elektrische energie kan direct worden gebruikt.
4. Overtollige energie wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd. Wanneer er te weinig energie geproduceerd wordt, levert het net de nodige elektriciteit.

♦ Wat zijn de voordelen van zonnepanelen - anno 2023?

Voor de één is zorg voor het milieu de belangrijkste reden om te kiezen voor zonnepanelen, voor de ander is dat het besparen op energiekosten.  Voor een derde is vooral de combinatie van die twee redenen mooi meegenomen!  Hieronder een aantal redenen waarom je nu voor zonnepanelen zou kiezen:

• Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest en bovendien wordt de kwaliteit steeds beter.
• Je energiefactuur daalt fors.  Hoeveel precies hangt grotendeels af van je zelfconsumptie.
• Het blijft een investering die zichtzelf terugverdient.  Een gemiddelde installatie is terugverdiend binnen de 7 à 10 jaar.
• De Vlaamse Overheid voorziet een premie tot 750 euro.  (zie hieronder)
• Zonnepanelen zijn uiterst onderhoudsvriendelijk.
• Bij nieuwbouw en grondige renovaties helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.
• Zonne-energie stoot geen CO2 uit en is onuitputtelijk. Je draagt je steentje bij tot een duurzame, groenere omgeving.

♦ Eenmalige premie 

Gezien de overheid nog steeds de installatie van zonnepanelen wil ondersteunen om de klimaatdoelstelling van 2030 te behalen - België moet tegen dan 25% hernieuwbare energie opwekken - werd er een systeem van éénmalige premies opgesteld. 

Het gaat in concreto om een investeringspremie van maximaal 750 euro. Enkel bestaande woningen komen hiervoor in aanmerking.  Nieuwbouwprojecten of uitbreidingen van bestaande installaties komen dus niet in aanmerking. 

♦ Overzicht van de eenmalige premies 

De premies zijn gelinkt aan hoeveel KWp je installatie produceert en dalen jaarlijks met 25%.  In 2026 zijn er dus geen premies meer.  In 2023 gelden onderstaande premies:

150 euro     - 1 KWp
300 euro     - 2 KWp
450 euro     - 3 KWp
600 euro  - 4 KWp
675 euro  - 5 KWp
750 euro  - 6 KWp (maximum premie)

♦ Kortom, zonnepanelen blijven interessant en zeker in deze situatie 

We vermeldden het al; de Vlaamse regering wil zelfverbruik of zelfconsumptie stimuleren. In dit nieuwe systeem haal je het meeste uit je zonnepanelen wanneer je de elektriciteit verbruikt wanneer je ze produceert of wanneer je ze eventueel tijdelijk kan opslaan op een thuisbatterij. 

Mensen die overdag thuis zijn, we denken dan aan gepensioneerden, thuiswerkers, mensen die in ploegen werken, etc komen in dit systeem goed voor de dag.  De vaatwas, de was, de droogkas kan overdag draaien, de elektrische fiets wordt overdag opgeladen, de warmtepomp draait, etc.  Hierdoor wordt de zelfcomsumptie opgedreven, waardoor die makkelijk meer dan 50% bedraagt. En in dat geval is de terugverdientijd idem als in 2020.   Werk je echter met twee buitenshuis overdag en zijn de kinderen naar school, dan ligt de gemiddelde zelfconsumptie rond de 30% en is de terugverdientijd van je zonnepanelen ongeveer 10 jaar.

♦ Onze producten

Bij Ecodomo zweren we bij SMA omvormers. Wat de zonnepanelen betreft, kiezen we voor Bauer Solar of LG panelen. 

♦ Onze realisaties 

Bekijk hier een aantal voorbeelden van onze talrijke realisaties.


Meer info of advies nodig?

U kan ons steeds telefonisch bereiken via 056 21 76 07 of 0488 48 02 55 of vul ons contactformulier in.