Wat houdt energie advies in?

Bij Ecodomo hebben we steevast 2 doelen voor ogen: jouw energiefactuur doen dalen én het aandeel hernieuwbare energie zoveel als mogelijk én waar mogelijk doen stijgen.  In 2015 zaten we in Vlaanderen op zo'n 6% hernieuwbare energie.  In 2020 zou dit 13% dienen te bedragen.  Tegen 2050 wil België volledig overschakelen van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie.  We hebben dus nog een lange weg af te leggen, maar eentje die Ecodomo volledig onderschrijft!  De toekomst ligt in de beslissingen die we nu nemen.  De Vlaamse overheid wil consumenten daarom aan het BENOveren krijgen, ofwel beter renoveren, waarbij meer rekening werd gehouden met de energieprestatie van je woning.  Ecodomo trekt graag mee aan die kar!

Met betrekking tot ons advies, houden we ons steeds aan de energiedriehoek, waarin volgende stappen achtereenvolgens worden afgetoetst:
1/  Beperk zoveel mogelijk de energievraag.  Is je zolder bijvoorbeeld nog niet geïsoleerd, dan is dat misschien een eerste goede stap.
2/ Gebruik duurzame energie.  Is een warmtepomp een optie, of zonnepanelen of idealiter een combinatie van deze beide systemen?
3/ Gebruik indien nodig fossiele brandstoffen, maar dan zo efficiënt en schoon mogelijk.  Een gascondensatieketel is hier een mooie oplossing.

​► Maak nu een gratis afspraak met Pascal via pascal@ecodomo.be
​► Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand onze tips en nieuwtjes uit de sector


Hoe gaan wij te werken bij het geven van energie advies? 

Stap 1 : analyse van je energiefactuur 

We starten altijd met de analyse van je energiefactur. Zo gaan we na of je gebruik maakt van het goedkoopste tarief op de markt.   Door eenvoudigweg te veranderen van energieleverancier kan je flink wat besparen.  En uiteraard kijken we of je energiefactuur binnen de norm valt.

Stap 2: opsporen van grote verbruikers 

Vervolgens kijken we of er grote verbruikers aanwezig zijn.  We kunnen al veel afleiden uit het gesprek en uit de rondgang.   Is er twijfel, bijvoorbeeld bij een oude diepvriezer, dan doen we een meting met een kWh teller.  Bij een oude ketel doen we een verwarmingsaudit om na te gaan of deze nog voldoet.

Stap 3: lange termijn voorstel

De laatste stap is bekijken of er nuttige investeringen aan de orde zijn.  Hierbij houden we uiteraard steeds rekening met de prioriteiten en het budget.

Wat haal je als klant uit dit energie advies?

Vooreerst is een lagere energiefactuur een must.  Maar je draagt door je kleine of grotere inspanningen ook mee zorg voor de toekomst van onze planeet!  Ga niet voor een korte termijn oplossing, maar investeer in de waarde en je comfort van je huis, maar houd ook het milieu in je achterhoofd bij je beslissing.

► Overtuigd? Neem dan nu contact en luister naar wat wij voor je kunnen betekenen!

Heb je een duidelijke voorkeur voor bepaalde energiebesparende producten na ons advies, klik dan hier om te lezen hoe we vervolgens te werk gaan.

Hoe begeleiden we je mbt het aanvragen van premies?

Het premiestelsel in België is een kluwen.  Geen wonder dat een groot stuk van ons advies ook uitleg mbt deze premies omvat.  We schetsen hieronder in het kort de mogelijke premies.

1. Individuele premies voor zonneboiler en warmtepomp(boiler) van de netbeheerder

► Alle info mbt de premie die Fluvius voorziet mbt de warmtepompboiler vind je hier.
► Alle info mbt de premie die Fluvius voorziet mbt de zonneboiler vind je hier.
► Alle info mbt de premie die Fluvius voorziet mbt de warmtepomp vind je hier .

2. De BENO-pass of totaal renovatie bonus

Als in een bestaande woning of appartement binnen een periode van 5 jaar minstens drie energiebesparende investeringen worden uitgevoerd, kan een voucher of BENO-pass worden geactiveerd waardoor aanspraak kan gemaakt worden op totaalrenovatiebonussen bovenop de individuele premies die voor deze investeringen al werden uitbetaald.
Er werden hiervoor 7 energiebespaarde investeringen bepaald.  Alle info omtrent vind je hier terug. 

3. De burenpremie

Sinds oktober 2017 ging de burenpremie van start. Het gaat om een premie die de kost van een projectbegeleider dekt die collectief een aantal woningen (minstens 10) begeleidt om deze energiezuinig te maken.  Deze projectbegeleider zorgt voor de ondersteuning en en neemt daarbij zoveel mogelijk taken uit de handen van de burger, zoals een energetische doorlichting, advies, meetstaat opmaken, zoeken van aannemers, etc.  Meer info mbt de burenpremie vind je hier.

4. De Vlaamse renovatiepremie

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, waaronder een bepaalde inkomensgrens en geen meerdere eigendommen, dan heb je misschien recht op de bijkomende Vlaamse renovatiepremie.  Alle info omtrent deze premie vind je volgende deze link.

5. De verbeteringspremie voor werken aan de woning

Voor deze premie dien je ook te voldoen aan een aantal voorwaarden, meer bepaald met betrekking tot je inkomen, de woning moet minimum 25 jaar oud zijn en in het Vlaamse Gewest liggen en ook de facturen dienen aan bepaalde voorwaarden tot voldoen. Alle uitgebreide info vind je hier.
Let op: de Vlaamse renovatiepremie en de verbeteringspremie zijn niet cumuleerbaar.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!