Waarom kiezen voor een thuisbatterij? 


♦ Wanneer kiezen voor een thuisbatterij? 

Een thuisbatterij kan een handige tool zijn als deze goed gedimensioneerd is. Deze dimensionering is enkel mogelijk nadat je verbruik enkele maanden correct werd gemonitord.
Daarom passen wij steeds volgende principe toe:
1. Installatie zonnepanelen
2. Je zelfconsumptie optimaliseren door zoveel mogelijk je te gaan verbruiken op het moment dat je productie hebt.
3. Je verbruik monitoren (liefst 6 maanden tot een jaar)
4. Dimensionering en installatie batterij 

 ♦ Hoe werkt een batterij? 

Wanneer je zonnepanelen energie opwekken, dan moet deze direct inzetbaar zijn. Is dit niet zo en heb je dus overtollige stroom, dan wordt dit geïnjecteerd op het net en krijg je daarvoor een minimale vergoeding.   Met een batterij wordt dit verhaal anders: de overschot aan zonne-energie kan je met een thuisbatterij bewaren voor eigen gebruik. Zo ben je uiteraard minder afhankelijk van aanvullende energie van het reguliere net en bespaar je ook zo die kosten. 

De thuisbatterij wordt altijd geïnstalleerd tussen de omvormer van je zonnepaneleninstallatie en je digitale meter.  Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig hebt, wordt de rest opgeslagen in deze accu.  

♦ Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij 

- Je maakt maximaal gebruik van je zonnepanelen. 
- Je bespaart zodoende uiteraard ook op je netkosten.
- Vanaf 2022 dienen we ook rekening te houden met het piektarief.  Dit betekent dat je extra betaalt van zodra je een piek veroorzaakt boven 2.5 KW.  In de zomer laadt je batterij overdag op en voorziet dan voor alle stroom 's avonds.  In de winter is het ander verhaal.  Gezien er dan weinig productie is, is het mogelijk dat je geen buffer hebt om 's avonds te koken, wassen, etc. De oplossing is dan om je batterij gefaseerd op te laden aan laag vermogen om zo pieken te vermijden.  Tussen bv 1u en 5u 's nacht laad je 1 KW op. Deze 5 KW zorgt ervoor dat je 's morgens alles kan doen.  In de namiddag laat je tussen 12u en 5u opnieuw 1 KW op. Zodoende vermijd je die piek en dus extra kosten.