Geniet nog tot 31 december van een btw-verlaging op warmtepompen - zonnepanelen en zonneboilers

Geplaatst op 26/04/2023

Door de stijgende energieprijzen besliste de federale regering in maart 2022 om de btw op zonnepanelen, zonneboiler en warmtepompen te verlagen van 21% naar 6%.  Met deze beslissing wil de regering ook eigenaars van recente woningen aanmoedigen om deze woning nog energiezuiniger te maken. Deze tijdelijke btw-verlaging geldt nog tot 31 december 2023. 

Om te mogen profiteren van deze btw-verlaging, moet je wel rekening houden met een aantal voorwaarden:

♦ De tijdelijke verlaging van 21% naar 6% geld tot 31 december 2023. De factuurdatum voor de installatie en de plaatsing, moet dus voor deze einddatum zijn. Deze btw-verlaging moet ook uitdrukkelijk op de factuur vermeld staan.

♦ Woningen ouder dan 10 jaar vallen al onder het verlaagd btw-tarief. Maar nu kom je dus ook hiervoor in aanmerking als de woning jonger is dan 10 jaar.  Hieronder vallen ook nieuwbouwwoningen en woningen die gebouw zijn na afbraak van een bestaand pand. Je betaalt nog 21% bij aankoop van een nog te bouwen woning of een woning op plan, inclusief warmtepomp, zonneboiler en/of zonnepanelen. 

♦ De installatie moet dienen voor een woning die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. 

♦ Let wel op: Bij warmtepompen geldt de btw-verlaging enkel op de warmtepomp zelf en niet op het systeem om de warmte of elektriciteit in de woning te verspreiden zoals vloerverwarming of radiatoren.