Waarom kiezen voor een warmtepomp?

♦ Wat is een warmtepomp?

​Een warmtepomp is bij uitstek het verwarmings- of koelingssysteem van de toekomst! Bij een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan elementen van het milieu (bodem, buitenlucht of grondwater) en naar het verwarmingssysteem gevoerd.  ​Afhankelijk van waar je de warmte aan onttrekt, zijn er vier verschillende toepassingen: lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water warmtepompen.  Een lucht-lucht warmtepomp, wordt in de volksmond vaak 'airco' genoemd. Klik hier voor meer info mbt deze toestellen.  In België wordt het systeem water-water niet toegepast.   ​Warmtepompen zijn een geniaal systeem in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen.  Dus ideaal bij een grondige renovatie of een nieuwbouw.  Verwarm je aan de hand van radiatoren, dan raden we een hybride systeem aan, waarbij een warmtepomp gecombineerd wordt met een ketel.

♦ ​Hoe werkt een warmtepomp?

werking warmtepomp

    

Eigenlijk is de werking van een warmtepomp met koudemiddel in wezen dezelfde als die van je koelkast thuis.  Bij een koelkast wordt door een verdamper warmte onttrokken aan de te koelen producten en wordt dit via een condensor afgegeven aan de buitenlucht. 
Bij een warmptepomp wordt de warmte onttrokken aan ofwel de grond ofwel de lucht.  Het koelmiddel dat al op lage temperatuur kookt (-37°C ongeveer), loopt in een kring.   Door het onttrekken van de warmte aan de lucht of de grond, verdampt de koelvloeistof.  Vervolgens passeert deze damp met een lage druk door een compressor.  Deze zorgt ervoor dat de druk enorm verhoogt.  Via de condensor geeft de damp de warmte af aan de vloerverwarming.  De koelvloeistof  verlaat de condensor onder hoge druk.  Het drukventiel zorgt ervoor dat de druk kan ontsnappen zodat de kringloop rond is.                               


​♦ Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

- je verwarmt efficiënt en energiezuinig
​- wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, bespaar je maximaal 
​- een uiterst milieuvriendelijk systeem met bijna gratis passieve koeling als optie

♦ Waar dien je op te letten bij de installatie van een warmtepomp

- De compressor van de warmtepomp heeft natuurlijk energie nodig.  Let dus steeds op dat je elektriciteitsfactuur na de installatie van een warmptepomp niet de pan uit swingt.  Net daarom vinden wij de combinatie met zonnepanelen cruciaal, zodat de zon kan zorgen voor de nodige elektriciteit.
​- Heb je geen vloerverwarming, maar radiatoren, kies dan voor de hybride oplossing van Bulex. Deze combineert een warmtepomp en een ketel, gestuurd door een intelligente regeling Examaster.  De Examaster beslist welk systeem - ketel, warmtepomp of beide - het efficiëntst werkt.

♦ Op welke premie maak je aanspraak bij de installatie van een warmtepomp?

De premie is afhankelijk van het type warmptepomp. De maximum premies worden hieronder opgesomd, steeds met een maximum van 50% op het totale factuurbedrag (excl btw).
​- geothermische warmtepomp: 4000 €
​- lucht-water warmtepomp: 3000 €
​- hybride lucht-water warmtepomp: 2000 €
- Lucht-luchtwarmtepomp: 300 €

Bezoek de website van MijnVerbouwpremie voor de meest actuele info.

►​ Wil je even van gedachten wisselen met een expert - en vooral grote fan van warmtepompen -  terzake?  Neem dan contact met Pascal via pascal@ecodomo.be. Hij legt je graag alles in detail uit!