Waarop letten als je een zonneboiler kiest?

Geplaatst op 12/11/2016

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig : Een zonnecollector vangt zonnestralen op die gebruikt worden voor de verwarming van sanitair warm water.

De opgevangen zonne-energie verwarmt een vloeistof die doorheen een buizensysteem in de collector loopt. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler) en geeft die af. De warmte verwarmt het water in het voorraadvat.  

Laat je uiteraard adviseren door een specialist ter zake maar houd alvast rekening met volgende tips :

  1. Voor de zonnecollectoren is de positie op het dak essentieel, die moet zo optimaal mogelijk zijn om maximaal zonlicht te kunnen opvangen. Bovendien bestaan er verschillende types collectoren voor alle soorten toepassingen. De hoofdzaak is : hoe meer zonlicht kan worden omgezet in warmte en hoe meer warmte kan vastgehouden worden door collectoren, hoe beter het systeem van de zonneboiler zal werken.
  2. Van zodra u de geschikte zonnecollectoren hebt geselecteerd is de combinatie met de boiler aan de beurt. De zonneboiler moet namelijk een voldoende grote opslagcapaciteit hebben om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Vraag gerust een bezoek ter plaatse aan want alles is namelijk afhankelijk van jouw thuissituatie en warmwaterbehoefte.
  3. Helaas is het niet elke dag stralende zon. Voor de naverwarming van uw zonneboiler kan uw (bestaande) verwarmingsketel zorgen of het kan ook elektrisch bij vervanging van een elektrische boiler.

Meer weten?

Wij komen graag langs om advies op uw maat te geven!